Kezdőlap Egészség - Szépség A 20 legféltettebb hajápolási titok

A 20 legféltettebb hajápolási titok

Hogy mi teszi a ragyogóan dús hajat? Nos, egy hajbarát étrend és néhány praktikus lépés olyasmire képes, amire kevés dolog: címlapokra kívánkozó hajkoronát varázsol nekünk!

1.  Langyos vízzel óvjuk a hajunk fényét!

A forró víznek van egy súlyos mellékhatása a hajunkra nézve: leoldja a fejből faggyúrétegét. Ez a faggyúréteg a haj természetes kondicionálója, mely a haj fényét adja. Persze szó sincs arról, hogy hideg víz alatt kellene vacogni fejmosáskor, de a szokásosnál kicsit többet vegyünk vissza a meleg vízből mikor mossuk a hajunkat. Samponozás közben bátran masszírozzuk a fejbőrünket is, mert felélénkíti a fejből tápanyagellátását is.

2.  Fehérjével a töredezett hajvégek ellen!

A gyakori festés, dauerolás vagy szőkítés megbontja a haj felületi védőrétegét, a kutikulát. Ennek az eredményét láthatjuk töredezett hajvégek esetén. Szerencsére vannak kiváló, fehérje tartalommal dúsított hajápolószerek, melyekkel rendbe tudjuk hozni a hajvégeinket. Ezek a fehérje tartalmú kondícionálók képesek behatolni a haj mélyebb rétegeibe és megállítani a töredezést. A védelem persze csak a következő hajmosásig tart, ezért rendszeres használatuk szükséges.

3.  Együnk halat és mogyorót!

Ami az egészségnek jót tesz, az a  hajnak is jót tesz. A lazacban és a mogyoróban található fehérjék és Omega-3 zsírsavak legalább olyan táplálóak a hajnak, mint a szervezet egészének. A hajat éltető tápanyagok beszerezhetők még levélzöldségekből, babból és répából is. Óvakodjunk a gyors fogyást ígérő diéta hóbortoktól, mert az olyan tápanyagok kiesése, mint a cink, biotin, fehérje stb. még időlegesen is hajtöredezést, sőt akár hajhullást is eredményezhet.

4.  Turbózzunk szilikonnal!

A legtöbb panasz a vékony szálú, lelapuló hajjal kapcsolatban merül fel. A nehéz hajkondicionálók gyakran lehúzzák a hajat, ezért a vékony haj felturbózásához jóval kifinomultabb módszerre van szükség. A szilikon tartalmú termékek pont ilyenek. Keressük a következő anyagokat az összetevők között: dimethicone vagy  cyclomethicone. Ezek a hatóanyagok vékony filmrétegként fonják körbe a hajszálakat, így anélkül tudnak dúsítani, hogy zsírosnak tűnne a haj. Ez a szilikonréteg öblítés után is a hajon marad.

5.  Növeljük a haj volumenét!

A haj volumene nemcsak genetikai adottság, de hajformázási technika függvénye is. A természetes vöröseknek például vastagabb szálú a haja, míg a természetes szőkéké vékonyabb, bár általában sűrűbb. Szerencsére bárki megnövelheti haja volumenét néhány trükkel, akármilyen színű is legyen az eredetileg. Használjunk hajon hagyható kondicionálót, amit nem kell lemosni. Esetleg formázzuk a frizurát dúsító hajhabbal. Nagyon hatékony módszer az is, ha először a töveknél szárítjuk meg a hajat kicsit megemelve a tincseket. Ha nagyon érzékeny hajunk van, használjunk alacsony hőmérsékletre állított hajszárítót és langyos hajcsavarót.

6.  Kevesebb fésülés=kevesebb hajveszteség!

Felejtsük el  a mesékből hallott napi 100 hajfésülés legendáját. A túl sok fésülés tépi a hajat. Természetesen néhány hajszál elvesztése fésülés során teljesen normális, a legtöbb ember napi 50-100 hajszálat veszít el így egy nap. Ezek azok a hajszálak, amelyek befejezték a növekedést és elértek a nyugvó fázisba. Ahhoz, hogy a további hajvesztést megelőzzük, használjunk lekerekített sörtéjű hajkefét és igyekezzünk minél kevesebbet fésülni vizesen a hajunk.

7.  Ne kezeljük olajjal a korpásodást!

A korpát nem a száraz fejbőr okozza, hanem egy fejbőrt érintő gyulladásos folyamat eredményeképpen jön létre. Ha olajat dörzsölünk a korpás fejbőrbe még rosszabbá válhat a gyulladás és még több lehet a korpa. Ezért van az, hogy a gyógysamponok, akár boltiak, akár a patikában árulják őket, sokkal jobban kezelik a korpát. A haj szempontjából az a legfontosabb, hogy alaposan öblítjük le a gyógysamponokat a hajról használat után.

8.  Óvatosan a lófarokkal!

A túl szűk lófarok megtöri a hajat és károsítja a hajhagymákat is. Az a folyamatos húzás, ami a lófarok súlya miatt éri az egyes hajszálakat akár hajvesztést is eredményezhet. Az egybe fogott hajtömeg, ugyanúgy mint a hajpótlások, komoly súlyt adnak a hajnak és nagyon megterheli a hajhagymákat. A bőrgyógyászok 3 hónapnál hosszabb ideig nem javasolják a copf rendszeres viselést. Ne feledjük azt sem, hogy a nedves haj sokkal sérülékenyebb, ezért nem szabad copfba fogni a hajat, amíg az nedves.

9.  Kis lépésenként váltsunk hajszínt!

Lehetünk barna hajszínűek, akik mindig szőke hajra vágytak, vagy szőkék, akik mindig sötétebb hajról álmodtak, a lényeg minden esetben a fokozatosság. Mindig árnyalatról árnyalatra közelítsünk a megálmodott hajszín felé. Ne kockáztassuk a haj épségét azzal, hogy nagy árnyalat ugrással festjük át. A legtöbb bőrgyógyász azt javasolja, hogy egyszerre csak 3 árnyalatnyit változtassunk a hajunk színén a természeteshez képest, így elkerülhetjük a károsodást.

10.  Féljünk-e a hajfestéktől?

A gyakori hajfestés ugyan károsítja a hajat, viszont alig van hatással az egészségre. A legtöbb kísérlet nem talált összefüggést a hajfestés és a szervi megbetegedések között. Bár egy-két helyen aggodalmak merültek fel a féltartós és tartós sötétbarna valamint fekete festékek kapcsán. Ha aggódósak vagyunk, érdemes fontolóra venni az ecetsav alapú természetes festékeket, mint amilyen a henna is.

11.  Nem minden a márka!

Mit kapunk azért a pénzért, amit márkás hajápoló szerekre költünk? Talán több természetes növényi kivonatot tartalmaznak, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy valóban hatékonyabbak a hajformázásban. A fogyasztói kísérletek nem mutattak ki jelentős különbsége a drágább és olcsóbb hajformázók között. A lényeg mindig az, hogy megtaláljuk a hajtípusunknak megfelelő sampont és kondicionálót, mint pl. zsíros hajra, gyenge szálú hajra, festett hajra valót. Ha megvan a megfelelő típus, valószínűleg az olcsóbb termék is ugyanolyan jól be fog válni.

12.  Válasszunk alacsony teljesítményű hajszárítót!

Egy nagy teljesítményű hajszárítótól mindenki azt várná, hogy felére csökkentse  a hajszárítás idejét. Az összehasonlító kísérletek azonban azt mutatták, hogy nincs jelentős különbség a hajszárítás idejében a nagyobb teljesítményű hajszárítók esetében, viszont legtöbbször sokkal hangosabbak. A kísérlet azt is kimutatta, hogy a legdrágább hajszárítók voltak a legcsöndesebbek, az olcsóbb kategóriájúak pedig egy fűnyíró zajszintjét is elérték.

13.  Gyengéden fessük az ősz szálakat!

A haj nemcsak megőszül a korral, hanem gyengébb is lesz és lassabban is nő. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy nem nő le a károsodott hajvég a következő vágás idejére. Az érett haj kíméletesebb festést igényel, hogy meg tudjuk óvni a károsodástól.

14.  Rendezett hajat télen is!

Mitől nézünk ki olyan csapzottan a nyirkos napokon? Nedvesség hatására amúgy is kócosodik a haj, de ha ezen kívül még statikus elektromosságot is kap, akkor bizony ezer felé száll. A statikus elektromosság semlegesítésére használjunk specifikus kondicionálót és pH semleges sampont, ami segít megregulázni a rakoncátlan tincseket. A kémiailag kezelt, festett haj különösen érzékeny erre a statikusságra, ezért még nagyobb odafigyelést igényel.

15.  Ne fésüljük a göndör hajat!

A göndör haj az összes többi típusnál jobban ki van téve az elvékonyodás veszélyének, a töredezésnek és a kiszáradásnak. Ha göndör a hajunk, használjunk ritka fogú igazító fésűt vagy egyszerűen csak az ujjunkkal szedjük szét az összeállt tincseket. Az olyan hajkondicionálók, melyek polivinilpirolidont tartalmaznak, simává és sokkal kezelhetőbbé teszik a göndör hajat. Ne vigyük túlzásba a hajvasalást sem, mert gyorsan megtöri a hajat.

16.  Tegyük langyosra a hajszárítót!

A gyakori hajszárítózás megterheli a hajat és hajhulláshoz vezethet. Ha sűrűn használunk hajszárítót, vegyük egyel vissza a hőfokot. A vékony haj különösen érzékeny a hőkárosodásra, de a vastagabb szálúak esetében is szükség van egy kis odafigyelésre. Hajformázás előtti kondicionálókkal és hő ellen védő készítményekkel megóvhatjuk a hajat a szárítás és csavarás okozta hőstressztől.

17.  Úszás előtt nedvesítsük be a hajat!

Ha meg akarjuk óvni a hajunkat a strandvízben lévő klór károsító hatásaitól, akkor ezt egy gyors tusolással még vízbe lépés előtt megtehetjük. Mielőtt belépnénk a medencébe nedvesítsük be a hajunkat, mert így a haj már eleve át lesz itatva vízzel és nem fog annyit beszívni a vegyi anyagokkal terhelt medence vizéből. Magasabb szintű védelemhez használjunk pH semleges hajápolókat a következő mosásnál.

18.  Védjük a hajat a naptól!

A nap legalább olyan kegyetlen a hajunkhoz, mint amilyen kegyetlen a bőrünkhöz. A napsütés kiszárítja a hajat, különösen a festett hajat. Ha erős napsütésnek vagyunk kitéve a napi teendők során, használjunk napvédő termékeket, vagy viseljünk kalapot, kendőt. Ha minden kötél szakad, az egészségügyi hajvágás, vagyis a hajvégek rendszeres visszavágása, segít egészséges külsőt adni a hajunknak.

19.  Adjunk pár szabad napot a hajnak!

Időnként a legjobb dolog, amit a hajunkért tehetünk, az, hogy nem teszünk semmit. A legegyszerűbb műveletek is, mint a fésülés, feltűzés, vasalás, festés, szárítás is roncsolja a haj szerkezetét. Még az erőteljes hajtörlés is megtöri a hajat. Ha károsodásra hajlamos hajunk van, időnként tartsunk néhány szabadnapot, amikor egyáltalán nem formázzuk a hajat. Így a károsodott hajszálak helyén növekvő új szálak egészségesek maradhatnak.

20.  Legyen gyanús a változás!

A hajat érintő hirtelen változások, mint a töredezés és a hajhullás, egy egészségügyi probléma tünetei is lehetnek. Például a hajvesztés oka lehet pajzsmirigybetegség, vashiány vagy autoimmun rendellenesség. Sőt, néhány gyógyszer is okozhat hajhullást. Ha aggodalmak merülnek fel a hajunkon jelentkező változások miatt, mindenképpen keressünk fel egy bőrgyógyász szakorvost.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here