Kezdőlap Egészség - Szépség A nők és a depresszió: figyelmeztető tünetek

A nők és a depresszió: figyelmeztető tünetek

Évente több millióan kénytelenek megküzdeni a depresszió kellemetlen tüneteivel és a szenvedők többsége a nők közül kerül ki. Sajnos ezeknek a nőknek a kétharmada nem kapja meg azt a segítséget, amire szüksége lenne a felépüléshez.

Tulajdonképpen azt lehet mondani, hogy a nők körében a depresszió majdnem általános. Az adatok szerint a nők kétszer nagyobb valószínűséggel jutnak el a klinikai depresszió állapotáig is, mint a férfiak. Négyből egy nő élete valamely szakaszában legalább egyszer kénytelen szembesülni a depresszió tüneteivel.

Mi a depresszió?

A depresszió egy komoly hangulatzavar. A beteg legtöbbször szomorúságot, reménytelenséget, tehetetlenséget, értéktelenséget érez magában. Az enyhe és mérsékelt depressziót is gyakran kíséri fásultság, alacsony étvágy, nehéz alvás, alacsony önbecsülés, és fáradtság.

Mik a depresszió tünetei nőknél?

 • alacsony energiaszint, fáradtság, lelassultság
 • túl sok alvás vagy túl kevés alvás, korai ébredés
 • állandó szomorú, aggódó vagy kiüresedett hangulat
 • érdeklődés elvesztése a mozgás iránt, beleértve a szexet
 • nyugtalanság, ingerlékenység, gyakori sírási inger
 • étvágyvesztés és fogyás vagy folyamatos túlevés és hízás
 • nehézkes koncentráció, memóriakiesés, nehéz döntéshozatal
 • bűntudat, értéktelenség érzése, tehetetlenség érzése, kétségbeesés, kilátástalanság
 • halállal kapcsolatos gondolatok, öngyilkosság fontolgatása
 • tartós fizikai tünetek, amik nem reagálnak a kezelésre pl.: fejfájás, emésztési zavarok, krónikus fájdalom

Mi teszi a nőket fokozottan veszélyeztetetté? Miért nagyobb a depresszió esélye a nőknél?

A kutatások szerint a nőknél jelentkező depresszió kockázatát egyszerre határozzák meg a genetikai, biológia és társadalmi faktorok, valamint különböző pszichológiai tényezők és  az életkörnyezet. Jelentős hatása van annak is, hogy a nők többsége folyamatos manőverezésre kényszerül a munkahelyi helytállás és a gyereknevelés között. Különösen a gyermekeiket egyedül nevelő nők vannak olyan mértékű stressznek kitéve, ami könnyen kiválthatja a depresszió tüneteit.

Gyakori jelenség a szülés utáni depresszió, a téli depresszió és a premenstruációs hangulatzavar is, mely a nők 5 %-a érinti. Ezeken a rövid lefolyású hangulatvesztéseken rengeteget segíthetnek a különböző meditációs technikák és egy stresszkezelési tanácsadás.

További faktorok, melyek növelik a depresszió kockázatát nőknél:

 • fiatalkorban megjelenő hangulatzavar, mely általában 15-30 éves kor között üti fel a fejét, nagyobb eséllyel újul ki nőknél a későbbi életszakaszaik valamelyikében
 • családban korábban előfordult hangulatzavar nőknél nagyobb eséllyel jelentkezik újra
 • folyamatos pszichológiai és szociális stressz, mint a munkahely elvesztése, problémás párkapcsolat vagy válás
 • szociális támogatás elvesztése vagy az elvesztés fenyegetettsége
 • szülők elvesztése 10 éves kor alatt
 • gyerekkorban átélt pszichológiai vagy fizikai bántalmazás
 • különböző gyógyszerek fogyasztása

Miben különbözik a depresszió a nők és a férfiak esetében?

 • A nőknél a depresszió gyakrabban társul  szorongással, különösen pánik jellegű és fóbiás tünetekkel, valamint étkezési rendellenességgel.
 • A depresszió nőknél általában korábban jelentkezik és tovább tart valamint hajlamosabb a kiújulásra. Megjelenése gyakrabban kapcsolódik stresszes társadalmi eseményekhez és szezonális változásokhoz, melyekre a nők sokkal érzékenyebbek.
 • A nők gyakrabban élik meg a bűntudat érzését és gyakrabban foglalkoztatják őket öngyilkos gondolatok, annak ellenére, hogy a statisztikák szerint tényleges öngyilkosságot ritkábban követnek el, mint a férfiak.
 • A nők ritkábban nyúlnak alkoholhoz és drogokhoz a depresszió elfojtására.

Hogyan kezeljék a nők a depressziót?

A depresszió nagyon jól kezelhető! Szerencsére ma már rengeteg olyan módszer létezik, melyek következetes alkalmazása teljes javulást hoz a depresszióban szenvedő nők számára. Fontos lépés, hogy megfogalmazódjon az igény a stresszmentes, nyugodt életre. Ha ez megvan és felkerestünk egy mentálhigéniás szakembert, a kezelés általában beszédterápiával folytatódik, ahol az orvos megmondja milyen módszerekkel tud segíteni ő és milyenekkel maga a beteg az állapot leküzdésében. Antidepresszánsokat csak orvosi felügyelet mellett, folyamatos nyomon követéssel lehet szedni. A figyelemmel kísérő orvos minden tüntet feljegyez, ilyen lehet a depressziós állapot időleges romlása, a normális társadalmi tevékenységekből való kivonulás vagy az alvásprobléma. A legtöbb ma alkalmazott antidepresszáns már  biztonságosak mondható és bizonyos esetekben kezelés mellett is indokolt a szedésük.

A családterápia, mint kezelési módszer, akkor lehet hatékony, ha a sztressz fő forrása a családi konfliktus. Egy mentálhigéniás szakember pontosan fogja tudni, hogy a beteg által felvázolt tünetekhez mi a leghatékonyabb kezelési mód. A depresszió igen eredményesen kezelhető. A betegek 90%-a nagyon jól reagál a számukra kiválasztott kezelési módra, legyen az kognitív viselkedésterápia, pszichoterápia, egyéb egyéni vagy társas foglalkozás vagy gyógyszeres kezelés. A gyógyuláshoz vezető első lépés persze itt is maga a felismerés, hogy változásra van szükség!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here