Home Diéta hírek Mi kell az agynak? 10 étel, melyek segítik a koncentrációt és a...

Mi kell az agynak? 10 étel, melyek segítik a koncentrációt és a diétát

1120
0

Végigolvasva a táplálékkiegészítők dobozán ismertetett hatásokat, valószínűleg nehéz lesz elhinnünk, hogy gyakorlatilag mindenre jók: a vérkeringés javításától a memória serkentéséig. Valóban ez kell az agynak? Az persze tagadhatatlan, hogy az idő előrehaladtával a szervezet fizikai kora is vénül, ami az agytevékenységre is rányomja bélyegét. A jó hír az, hogy mi magunk is segíthetünk karban tartani az agyunkat, ha okosan választjuk meg ételeinket és italainkat diétázás során.

1.  A hal az agy eledele

A halban egyszerre van jelen egy igen gazdag fehérjeforrás és egy kiváló agyserkentő. Gazdag omega-3 zsírsav készleteivel elemi tápanyagforrást nyújt az agy működéséhez és fejlődéséhez. Ezeknek az egészséges zsíroknak fantasztikus hatása van az agy teljesítőképességére. Sőt, nagyobb mennyiségű omega-3 zsírsav összefüggésbe hozható a demencia kockázatának csökkenésével, a mentális hanyatlás lassulásával és a stroke kockázatának csökkenésével. Úgy tűnik a hal zsírsavai központi szerepet töltenek be a memória javításában is, különösen idősebb korban. Az agy és a szív egészséges működéséhez hatékonyan hozzájárulhatunk, ha heti két alkalommal halfogásokat tálalunk.

2.  Fekete csoki és dió minden napra

A dió is, ahogy a csonthéjas magvak általában, kiváló forrásai az antioxidáns E-vitaminnak. Ezt a vitamint már több kísérlet is összefüggésbe hozta a korral járó felismerő képesség hanyatlásának csökkenésével. A fekete csokoládénak ezen felül számos más antioxidáns összetevője is van. Ráadásképp természetes stimulánst, koffeint is tartalmaz, ami rövid távon növelheti a koncentrációs képességet és az összpontosítást. Napi egy evőkanál dió és fekete csoki igazán élvezetes módja annak, hogy  fölösleges kalória, zsír és cukorbevitel nélkül támogassuk agyunk működését.

3.  A cukor fokozza az éberséget

Az agy a szervezet legnagyobb energiafogyasztója, még az izmok sem igényelnek annyi cukrot és oxigént a napi működéshez, mint az agy önmaga. Az elsődleges energiaforrás, amiből az agy képes táplálkozni, az a cukor. Nem az úgynevezett asztali cukor, amit főzéshez használunk, hanem a gyümölcscukor, azaz glükóz, amit az anyagcsere állít elő az étellel bevitt asztali cukorból és szénhidrátokból. Ezért van az, hogy egy pohár édesített ital is lehet rövid távú memória gyorsító. Mindamellett túl sok cukor fogyasztása már károsan hat a memóriára.

4.   A reggeli az agy üzemanyag tankja

Nagy az esélye reggelente, hogy készülődés során megfeledkezünk a nap legfontosabb étkezéséről. A legújabb tanulmányok azonban rávilágítottak arra, hogy a reggeli javítja a rövid távú memóriát és az összpontosítási képességet. A kísérletek során azok a diákok, akik reggelivel kezdték a napot, lényegesen jobban teljesítettek mint azon társaik, akik reggeli nélkül indultak iskolába. A kutatók által összeállított agy-barát ételek listáján a magas rosttartalmú gabona, tej és gyümölcsök szerepelnek, mint a reggeli leginkább ajánlott összetevői. Csak ne együk túl magunkat! Az is bebizonyosodott ugyanis, hogy a magas kalóriatartalmú reggeli már inkább gátolja, mint segíti a koncentrációt.

5. A koffein éberen tart

Még ma sem ismerünk olyan varázsszert, amivel egyik napról a másikra feldobhatjuk az IQ-nkat és szuper okossá válhatunk. Vannak azonban olyan anyagok, amilyen a koffein is, melyek segítenek energetizálni az agyat és erősíteni a koncentrációképességet. A koffein megtalálható a kávéban, a csokoládéban, a különböző energiaitalokban, és néhány gyógyszerben is. Bár a hatása rövid távú, ébresztőóraként rázza fel az agyat a következő néhány órára. Ezúttal is érvényes azonban, hogy a „kevesebb néha több”, tehát a koffein túlzásba vitele éberség helyett nyugtalanságot és rossz közérzetet hoz.

6.  Avokádó és teljes kiőrlésű gabona

A test minden szerve, különös tekintettel az agyra és a szívre, nagyban függ a vérkeringéstől. Az olyan diéta, ami gazdag avokádóban (és hasonló gyümölcsökben) illetve teljes kiőrlésű termékekben, erősen csökkenti az érrendszeri megbetegedések kockázatát és visszaszorítja a káros koleszterin szintjét. Ezzel pedig csökken az esélye az érszűkítő plakkok kialakulásának. És bár az avokádó tartalmaz zsírokat, ezek jótékony hatású, egyszeresen telített zsírok, melyek támogatják az agyat oxigénnel ellátó vérkeringést.

7.  Egészséges diéta

Talán banálisnak tűnik, de nem lehet elégszer hangsúlyozni: ha a diétádból hiányoznak a létfontosságú tápanyagok, jelentősen visszaesik a koncentrációs képesség! Nem csak a túl sok, de a túl kevés étel is megzavarja az összpontosítás képességét. Míg a nehéz ételek letargikussá tehetnek, a túl kevés kalória zavaró éhségérzetet okoz. Agyunknak az a legelőnyösebb, ha jól kiegyensúlyozott diétára törekszünk, ami az egészséges és tápláló ételek széles skáláját tartalmazza.

8.  Vitaminok, ásványi anyagok és táplálékkiegészítők

Az üzletek polcai roskadoznak az olyan táplálékkiegészítőktől, melyek az egészség szervezetet és fiatalos elme ígéretével csábítanak. Bár a legtöbb összetevő agyserkentő hatása valóban igazolt, mint amilyen a B, C, E vitamin, béta karotin, magnézium is, de csak azoknak nyújt hasznos támogatást, akiknek a diétája kizárja ezeknek a specifikus tápanyagoknak a bevitelét. A kutatók optimistán tekintenek a ginzeng, a ginkgo, a vitaminok és az ásványi anyagok kombinációjának agyra gyakorolt hatására. De ahhoz, hogy pontos eligazítást kapjunk egy adott táplálékkiegészítő hatékonyságáról, az orvosunkat is meg kell kérdezni.

9.  Áfonya, a nagy antioxidáns

Az utóbbi években több tanulmány is beszámolt arról, hogy az áfonya segít megvédeni az agyat az oxidatív stressztől. Ezzel összefüggésben valószínűleg csökkenti a hatását az olyan korhoz kötött hanyatlásoknak is, mint az Alzheimer-kór és a demencia. Az is kiderült a kísérletekből, hogy az áfonyában gazdag diéta jelentősen megnöveli mind a tanulási képességet, mind a motoros funkciók teljesítő képességét.

10.  Készüljünk az új napra!

Hogyan pörgessünk fel képességeinket? Kezdjük a napot egy 100%-os gyümölcslével és egy lazaccal megpakolt teljes kiőrlésű szendviccsel, majd zárjuk le a reggelit egy csésze kávéval. Hogy mit ajánlanak ezek mellé a táplálkozási szakértők? Kiadós alvást, sok folyadékot, aktív agytornát és relaxálást!

Previous articleÚt a formásabb testhez: az anyagcsere felturbózása
Next articleHogyan fogyjunk gyorsan és biztonságosan?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here