Kezdőlap Diéta hírek Út a formásabb testhez: az anyagcsere felturbózása

Út a formásabb testhez: az anyagcsere felturbózása

Hogyan élesszük fel az anyagcserét a jobb alak érdekében? A zsírfelhalmozódás, a cellulitis és a problémás bőr több különböző faktor együttes hatására alakul ki. A fakorok közül azonban kiemelkedik fontosságával a szervezet anyagcseréje.

A jól működő anyagcsere azzal járul hozzá a kívánt alak eléréséhez, hogy kalóriát éget és lebontja a fölösleges zsírokat. Ezen kívül az anyagcsere feladata az is, hogy mozgás során a zsírokat az izmok energiaforrásává alakítsa át. Ezért az első és legfontosabb dolog a megcélzott alak eléréséhez az anyagcsere felturbózása. Íme néhány trükk, amivel magasabb szintre hozható az anyagcsere működése.

1.  Együnk többször, kisebb adagokban

5-6 kisebb étkezés a nap folyamán sokkal élénkebben tartja az anyagcserét, mint 3 nagy étkezés. Ez azért van így, mert az egyenletes kalóriabevitel egyenletes energiaforrást biztosít a nap folyamán és megelőzi a túlevést is, ami ritkább étkezéseknél gyakorta fordul elő és rendkívül megterheli a gyomrot.

2.  Ne mondjunk le a minőségi alvásról

A megfelelő mennyiségű alvás elengedhetetlen az izomzat regenerálódásához egy-egy megterhelő munkanap után. Átlagosan 8 óra alvás az, ami maradéktalanul fel tudja tölteni a szervezetet energiával és meg tudja élénkíteni az anyagcserét. Ha keveset alszunk, a hiányzó energiát evéssel igyekszünk pótolni napközben. Ez pedig törvényszerűen súlygyarapodáshoz vezet. És mivel a szervezetük az alváshiány miatt le van lassulva, így a több bevitt kalóriából kevesebbet éget el, ami a vágyott alak egyre távolabb és távolabb kerüléséhez vezet.

3.  Igyunk sok vizet és zöld teát

Ha sokat iszunk a nap folyamán, azzal kimossuk a szervezetből a káros anyagokat és hozzásegítjük a szerveket a helyes működéshez. Elsősorban a víz és a zöld tea azok az italok, amelyek képesek felpörgetni az anyagcserét és segítenek felszámolni a fölösleges zsírraktárakat.

4.  Ne ugorjuk át a főétkezéseket

Nagyon sok ember lespórolja a főétkezések egyikét-másikát, főleg a reggelit. Ez egy nagyon rossz koncepció, mert lelassítja az anyagcserét és könnyen túlevésbe vihet a következő étkezésnél.  Mindig a reggeli hozza optimális szintre az anyagcserét! A reggeli az, ami az egyenletes energiaellátást biztosítja a nap folyamán a szervezetnek. Ha nagyobb energiájú ételekből állítjuk össze a reggelit, mint gyümölcs, zöldség, teljes kiőrlésű gabona, akkor folyamatosan egyenletes energiaforrást biztosítunk magunknak anélkül, hogy cukrot halmoznánk fel a szervezetben.  A fűszeres ételek szintén jó hatással vannak az anyagcserére, a fehérjék pedig segítenek stabilizálni az inzulin mennyiségét a véráramban.

5.  Iktassunk be egyszerű gyakorlatokat

A kor előrehaladtával az anyagcsere lassul és ezzel együtt lecsökken kalóriaégető képessége is. Ezért idővel mindenképp szükséges néhány egyszerű, de rendszeres gyakorlatot elvégezni, hogy megfelelő hatásfokon működjön a zsírégetés. A séta, a kocogás, a biciklizés, a lépcsőzés mind jótékony hatásúak. A vérkeringés fokozásával ezek a kis gyakorlatok fokozott mennyiségű oxigént juttatnak az anyagcsere által megkövetelt helyekre.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here